نشست ادبی بررسی رمان «دایی جان ناپلئون»
انجمن کتاب سیمرغ در نشست هفتگی اش در کتابخانه دکتر شریعتی به مناسبت تجدید چاپ رمان «دایی جان ناپلئون» بعد از چهل سال و سالگرد تولد ۹۰ سالگی ایرج پزشکزاد به بررسی این کتاب پرداخت.
این نشست ادبی با مشارکت انجمن داستان سیمرغ عصر شنبه ۱۰ تیر ماه با حضور داستان نویسان و علاقه مندان به داستان و کتاب برگزار شد.
در ابتدای این جلسه سرور محمدی به معرفی این رمان پرداخت و گفت: «در این رمان اساس دیالوگ و گفت و گو است؛ نه توضیح قیافه. و ظاهر آدم ها و تقابل میان واقعیت و خیال است. درونمایه ی این رمان طنز آمیز و انتقادی که با دستمایه قرار دادن عشق دختر و پسری در نوجوانی به شرح اتفاقاتی جذاب در یک خاندان اشرافی روبه زوال در تهران قدیم می پردازد.»
فاطمه سوقندی به محتوی و پیام داستان می پردازد و توضیح می دهد: «اصل مایه داستان توطئه و توهم انگلیس است. میان کشیدن پای بیگانگان. بیشتر مردم و رجال عادت داشتند تمامی ناکامیهایشان را از چشم انگلیسی ها ببینند و نقش آنان را در تمام وقایع پر رنگ تر از چیزی کنند که درحقیقت بود. از این منظر دایی جان ناپلئون نمونه کوچکی از این باور جمعی ایرانیان است.»
دکتر فاطمه مجیدی کدکنی با معرفی کتاب «حیوان قصه گو» اثر جاناتان گاتشال و ارتباطش با رمان دایی جان ناپلئون می گوید: «این توطئه و توهم مخصوص زمان و کشور خاصی نیست در زمان های مختلف و کشورهای مختلف حتی در حادثه یازده سپتامبر به طریقی این توهم جاری بوده است.» این استاد دانشگاه به داستان نویسان جوان توصیه کرد که باید به تاریخ و ادبیات کشورشان مسلط باشند و از آنها وام بگیرند و در نوشته هایشان استفاده کنند.
مصطفی بیان، داستان نویس، به معرفی ایرج پزشکزاد پرداخت و درباره ی رمان گفت: «تفکر و اندیشه ی دایی جان ناپلئونیسم، بیماری بزرگ مردم کشورماست که همین امروز هم در جامعه ی ما و حتی در جمع سیاستمداران و روشنفکران ما دیده و شنیده می شود.»
در پایان جلسه دکتر نوروز در مورد نویسنده ی کتاب توضیح داد: «ایرج پزشکزاد کارنامه ادبی غنی دارد. هر دو سال یک اثر خوب منتشر می کند. کارش را مانند شاملو با ترجمه شروع کرد. پرشکزاد در ابتدا مترجم، مورخ و فیلسوف است و بعد یک رمان نویس.»
رمان «دایی جان ناپلئون» نام رمانی طنز از ایرج پزشکزاد است که در سال ۱۳۴۹ نوشته شد. این رمان که از پر فروش ترین کتاب های ایرانیست با لحنی طنز تیپ های شخصیت های جامعه ی ایرانی را به ریشخند میگیرد. ناصر تقوایی در سال ۱۳۵۵ مجموعه ی تلویزیونی به همین نام ساخت.
این کتاب که قریب به چهار دهه از آخرین انتشار آن می گذرد خوشبختانه نشر فرهنگ معاصر چاپی تازه با حروفچینی جدید و کتاب پردازی شکیل را به بازار ارائه کرده است که می تواند معرف خوبی از این رمان کلاسیک شده برای نسل جدید باشد.
منبع :
پورتال جامع اطلاع رسانی نیشابور
دوهفته نامه « آفتاب صبح نیشابور » / شنبه ۱۰ تیر / شماره ۳۲